Tre frågor till AdWords-experten Michael Wahlgren!

Michael-Wahlgren

Dags för Michael Wahlgren att svara på våra tre frågor till experten! Michael har jobbat de senaste 10 åren med digital marknadsföring på Google. Han är grundare till byrån Pineberry och är författare till populära SEO-boken Guldläge på nätet. Nu är han aktuell med sin nya bok om Google AdWords, Bygg en pengamaskin – Google AdWords för alla, som är skriven tillsammans med kollegan Michael Berman.

Varför är AdWords (Google Ads) viktigt enligt dig?

Du behöver inte förlita dig på magkänsla när du annonserar med AdWords, du kan utgå från fakta. Du kan mäta och utvärdera din annonsering in i minsta detalj, för att avgöra om den är lönsam eller inte.

Det unika med att annonsera på Google är att du kan nå dina potentiella kunder i precis det ögonblick som de vill köpa det du har att erbjuda.

Om en person som befinner sig i Göteborg googlar på ”hyra partytält” och du hyr ut just partytält i Göteborg, då är denna sökning väldigt relevant för dig att annonsera på.

Marknadsföring i dag blir inte mycket mer effektiv än så. Det är inte ens självklart att du ska se AdWords som marknadsföring. Med tanke på hur direkt det kan påverka din försäljning är det minst lika rätt att se AdWords som ren och skär försäljning.

Hur håller du dig uppdaterad i ämnet? Finns det några experter, bloggar eller sajter du kan rekommendera att följa?

En rolig utmaning med AdWords är att det är under ständig förändring. Du behöver hela tiden lära dig mer och hålla koll på vilka uppdateringar som görs. Det finns flera olika sätt för att hänga med.

Jag använder till stor del Twitter för att hålla koll på vad som händer inom AdWords, där #svPPC och även systertaggen #svSEO är bra. För engelska gäller istället taggarna #ppcchat, #ppc, #sem och #AdWords. Föredrar du Facebook så är mitt tips att gå med i gruppen Adwords Sverige.

Det finns en uppsjö av bra engelska bloggar som skriver om AdWords. Några av mina favoriter är Search engine land, PPC Hero, WordStream och Adalysis, och såklart även Googles egen blogg, Inside AdWords.

Slutligen vill jag slå ett slag för vår blogg Sökmotorkonsult.se och podd Sökpodden. Båda två är störst om ämnet på svenska.

Om du skulle ge tre bra råd runt Google Ads, vilka skulle det bli?

1. Underskatta inte AdWords
Att Google AdWords är enkelt är en myt som Google själva odlar med stor framgång. Om du tittar på Googles egna marknadsföring för AdWords är det lätt att tro att det är enkelt och att du kan komma igång på ett kick. Visst, det kan du, men det blir inte bra om du tar den enkla vägen vilken Google pekar ut till dig som annonsör. Du behöver i detalj förstå hur AdWords fungerar för att kunna se till att din annonsering blir så lönsam som möjligt.

2. Sätt tydliga mål
Precis som med all annan form av marknadsföring är det viktigt att sätta upp tydliga mål med annonseringen med AdWords. Dels att det finns ett tydligt syfte, men också att du ska kunna utvärdera annonseringen efteråt. Vilket eller vilka mål du väljer beror helt och hållet på vad du eller ditt företag sysslar med och kan vara allt från försäljning till varumärkesbyggande.

3. Lägg tid på din kontostruktur
Ju mer detaljerad och noggrann struktur du väljer på ditt AdWords-konto desto större möjlighet kommer du ha att påverka ditt resultat. Att sätta upp en detaljerad kampanjstruktur innebär en del jobb i början men det är en investering som kommer att löna sig på sikt. En bra kontostruktur ger dig exempelvis möjlighet att fördela budgeten till de sökord som presterar.

Tack Michael!

Vi tackar Michael för att han delade med sig av sin kunskap till oss andra i gruppen!

Patrik Rosenfeld

Digitala Strateger i Sverige
Mail: patrik.rosenfeld@gmail.com
Telefon: 070-494 26 52
Min profil på LinkedIn
Digitala Strateger i Sverige på LinkedIn

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *