Tre frågor till digitala fullblodsproffset och författaren Christer Pettersson

Nu är det dags för digitala fullblodsproffset Christer Pettersson att svara på våra tre frågor till experten! Christer har jobbat med digital marknadsföring och digital försäljning sedan 1998, när han började som marknadschef på tidningen Internetworld och fick möjligheten att träffa dåtidens stora e-handlare som Boxman, Bokus, Boo.com, Dressmart, Toga.com, Ingo och Sumo med flera. Sedan dess har han varit fast i denna värld av e-handel, Google och digitala möjligheter.

Christer jobbar för närvarande som E-commerce Manager på betalföretaget Arvato och har tidigare haft liknande roller på bland annat Apollo Travel Group, Eniro och IDG.

Han är också aktuell med sin nya bok Gräv guld i dina egna kanaler, som handlar om hur du kan skala upp din digitala affär – utan att köpa mer reklam, bland annat genom att helhjärtat satsa på content marketing och SEO.

Varför är content marketing viktig enligt dig?

Att satsa på innehållsmarknadsföring har så många och så stora fördelar att alla som jobbar med försäljning på nätet borde ha med det i sitt löpande arbete. I boken listar jag några av alla fördelar du kan uppnå genom en satsning på att ta fram och integrera relevant och engagerande innehåll i din webbutik eller på din webbplats:

-Ökad trafik och ökad försäljning från nya besökare.

-Längre och fler besök från befintliga kunder.

-Du – eller kanske snarare ditt företag – kan bli en auktoritet inom er bransch, och på så sätt bli inbjudna till allt från event och intervjuer till poddar och TV-soffor.

Att inte satsa på content marketing innebär ofta att det endast kvarstår en sak att konkurrera med: priset. Och det är en kamp endast de allra största e-handlarna kan vinna.

Att innehållsmarknadsföring också är ett kostnadseffektivt sätt som kan bryta igenom den allmänna tröttheten kring reklam gör ju inte saken sämre.

Hur håller du dig uppdaterad i ämnet? Finns det några experter, bloggar eller sajter du kan rekommendera att följa?

Jag läser och lyssnar på poddar hela tiden och jag försöker gå på många relevanta event runt om i Sverige, som D-Congress, Emeet och Webbdagarna. Jag har ju även förmånen att få rätt ofta få vara med i podden E-handelstrender och att förbereda sig inför en poddinspelning är också ett utmärkt sätt att hålla sig uppdaterad – så blir du inbjuden att delta i en podd: tacka ja!

Några av mina favoritsajter och favoritpoddar:

AndersIvar
Brath
Dagensanalys.se
Internetworld
Staunstrup.se
Sökmotorkonsult
Topdog
Uppkopplat
Kntnt Radio (podd)
Sökpodden (podd)
E-handelstrender (podd)

Om du skulle ge tre bra råd runt content marketing, vilka skulle det bli?

1. Satsa på att ta fram efterfrågat och engagerande innehåll som en del av ditt löpande arbete, till exempel genom att ha en redaktionell plan. Denna plan bör även vara synkad med övriga aktiviteter i företaget.

2. Gör alltid research innan du tar fram innehåll: research kring vilka sökord du ska satsa på (keyword research) och research som en del av att ta fram riktigt bra och engagerande innehåll.

3. Integrera det nya innehållet så bra som möjligt i din sajt eller webbutik. Undvik att lägga ditt nya, relevanta innehåll ”vid sidan om”, på en blogg (som passar bättre för tidsstämplat innehåll) eller till och med på en annan domän (som du då bygger upp istället för din huvuddomän). Så: integrera smart – det ska aldrig vara långt till de produkter du vill sälja!

Något annat du skulle vilja dela med dig av?

Ibland får jag återkoppling från B2B-företag som inte tycker att content marketing är lika aktuellt när man inte säljer till konsumenter. Fel. Varför skulle företag som köper av ett annat företag vara mindre intresserade av produktnära innehåll? Tvärtom.

Nu för tiden förväntar sig B2B-kunder samma enkla och smidiga gränssnitt som alla andra konsumenter, och den enda skillnaden vad gäller innehåll är att B2B-kunder ofta vill ha ännu mer och ännu djupare innehåll.

Dessutom är det ännu inte lika många B2B-företag som B2C-företag som börjat satsa på riktigt bra, utbildande och engagerande innehåll. Så potentialen är stor, eftersom det helt enkelt inte finns lika mycket konkurrerande innehåll.

Tack Christer!

Vi tackar Christer för att han delade med sig av sin kunskap till oss andra i gruppen!

Patrik Rosenfeld

Digitala Strateger i Sverige
Mail: patrik.rosenfeld@gmail.com
Telefon: 070-494 26 52
Min profil på LinkedIn
Digitala Strateger i Sverige på LinkedIn

Officiella samarbetspartners:

Internet-i-fokus-logo  analyticsdagarna-logo  Digitala-strategidagarna-logo3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *