Tre frågor om Facebookannonsering v/s Adwords med David Stockelberg

David Stockelberg har verkat inom digital marknadsföring sedan millennieskiftet, både inom egna företag och som konsult. Han har skrivit en bok om AdWords som utkom i slutet av 2016. Du kan köpa boken i nätbokhandeln eller läsa den online på www.adologi.se.

Vilka är Facebook respektive Adwords största annonseringsstyrkor?

Båda plattformarna har stora fördelar jämfört med traditionell media i det att de är digitala och nätbaserade, vilket ökar såväl träffsäkerheten (targeting) som spårbarheten (tracking). Både Facebook Ads och Google AdWords erbjuder enastående möjligheter att visa rätt annons för rätt person vid rätt tillfälle.

Vissa av de tekniker, metoder och annonsformat de erbjuder finns i båda, medan andra är unika för respektive plattform. Remarketing, konverteringsspårning, app-annonser och video-annonsering finns exempelvis hos båda. Liksom möjligheten att endast betala per klick och att automatisera annonseringen medels CPA-mål.

Men ingenting hos Facebook kan liknas vid sökannonsering med AdWords, och Google har inget som matchar Facebooks “Lead ads”.
Förutom sökannonsering har Google AdWords en styrka i sin enorma räckvidd via displaynätverket inkl. YouTube, sina många annonsformat (inte minst produktannonser och Gmail-annonser) och sin kompabilitet med Google Analytics.
Facebook å andra sidan har fördelen att vara en mer sluten plattform som kan erbjuda tillförlitlig “cross device tracking” och vars målgruppsinriktning (inte minst “Look-A-Like Audiences”) ofta visar sig vara överlägsen Googles displaynätverksinriktningar.

Deras svagheter då?

Båda plattformarna har en utmaning i att sammanlänka handlingar som sker online och på platser som respektive plattform når ut till och har spårbarhet på (exempelvis enskilda webbplatser) med handlingar som sker offline och på domäner dit deras tentakler inte når.

De arbetar båda intensivt med att ta fram verktyg för att göra och visa på sådana länkar, men har ännu inte presenterat något som är vattentätt, praktiskt genomförbart och tillförlitligt även för mindre företag (vilket kanske alltid kommer att förbli en dröm…).

Jämfört med exempelvis affiliate-marknadsföring har de också en svaghet i att de (nästan, det finns några undantag) alltid tar betalt innan avslut, alltså per klick eller visning snarare än slutförd konvertering.

Vilken typ av annonsering är mest effektiv i respektive kanal?

Det beror helt på målgruppen, målen, konkurrensen, annonsformaten och mycket annat! Sökannonsering är förstås otroligt träffsäker i det att du kan välja exakt vid vilka sökningar du vill att din annons skall triggas. Men om din målgrupp inte söker efter det du erbjuder eller om CPC-nivåerna är orimligt höga i din bransch – ja då får du svårt att lyckas generera affärer lönsamt via sök.

I vissa fall kan intresseinriktningar i Facebook Ads vara otroligt träffsäkra och effektiva – i andra fall presterar de inte alls. Det är väldigt svårt att säga på förhand vilka målgrupper som kommer att ge resultat och ofta måste man testa sig fram med olika målgruppsinställningar, budskap och annonsformat.

Tack David!

Vi tackar David för att han delade med sig av sin kunskap till oss andra i gruppen!

Patrik Rosenfeld

Digitala Strateger i Sverige
Mail: patrik.rosenfeld@gmail.com
Telefon: 070-494 26 52
Min profil på LinkedIn
Digitala Strateger i Sverige på LinkedIn

Officiella samarbetspartners:

Internet-i-fokus-logo  analyticsdagarna-logo  Digitala-strategidagarna-logo3