Tre frågor till Facebookannonserings-experten Jonas Carlström

jonas-carlstrom

Dags för den välkända digitala marknadföraren, bloggaren och föreläsaren Jonas Carlström att svara på våra tre frågor! Jonas är en riktig tungviktare inom digital marknadsföring i Sverige! Han har bland annat skapat bästsäljande affärsutbildningar & workshops inom Facebookannonsering, Mediaköp, RTB, Google Adwords (SEM) och SEO och har även varit föreläsare på Webbdagarna 2012.

Jonas jobbar idag som Digital Specialist på e-handelsföretaget Mat.se som erbjuder hemleverans av +10 000 matvaror ända fram till din dörr.

Varför är Facebookannonsering viktigt enligt dig?

Jag skulle säga att Facebook är den mest kraftfulla annonsplattformen du kan hitta just nu. Om du bara fokuserade på att bemästra denna plattform (och lät alla andra kanaler vara) så skulle du kunna bygga en väldigt framgångsrik affärsverksamhet på Internet.

Kanalen har en otrolig potential för att skapa massvis med räckvidd, trafik, leads och försäljningar för de flesta marknader som säljer varor och tjänster via Internet. Det finns ingen annan plattform som kan annonsera till 1.6 miljarder unika personer (växer hela tiden). En sådan annonsmöjlighet har vi aldrig haft tidigare historiskt sett.

En annan anledning är att Facebook har mycket mer marknadsförings- och målgrupps data än någon annan (även Google). Och ju mer data du här tillgång till desto bättre kan du ringa in din målgrupp.

Sedan är annonsplattformen driven av målgrupper eller grupper av personer (audiences) med specifika egenskaper och inte via sök. Självklart har en sökannons för en person som t.ex. söker efter “blå nike air max” väldigt hög konvertering, jämfört med att visa annonser för en grupp personer som gillar Nike skor. Men möjligheten att skala upp volymen via Facebook går mycket längre än Google (eftersom sökvolymen för “nike air max” är begränsad).

Likaväl som att alla som vill ha ett par Nikeskor inte aktivt söker efter det på Google. Många kanske inte ens vet om att de vill ha din produkt förrän du visar en annons för just den målgruppen.

Hur håller du dig uppdaterad inom området Facebookannonsering? Finns det några experter, bloggar eller sajter du kan rekommendera att följa?

https://www.facebook.com/business
http://blog.hubspot.com/marketing/topic/Social-Media
https://adespresso.com/academy/blog/
http://zalster.com/journal/

Om du skulle ge tre bra råd inom Facebookannonsering, vilka skulle det bli?

1. Att inte rikta annonserna mot för stora målgrupper. Gruppera dina målgrupper i micro-målgrupper istället för att klumpa ihop dem i en stor grupp. Ta vara på FAcebooks fantastiska möjligheter att skräddarsy målgrupper med deras och din egna användardata.

2. Komma ihåg att köpprocessen på Facebook ofta är lite längre och kräver fler steg jämfört med andra annonskanaler. Det beror på att Facebook drivs av innehåll vilket innebär att du behöver skapa intressant innehåll som fångar deras intresse och som är relevant med det du säljer. Så istället för att driva annonser som direkt uppmanar till ett avslut, så behöver användarna på Facebook ofta bli utbildade i fördelarna med din produkt via olika typer av innehåll. Därefter när de är mer bekanta med ditt varumärke så går du mer direkt för ett avslut.

3. Använda Re-targeting på Facebook på ett effektivt sätt. Med det menar jag att du marknadsför med rätt budskap beroende på vart i köpprocessen de befinner sig. Du visar tex. inte samma annonser för personer som läst en artikel eller specialrapport på din webbplats som de som aldrig hört talas om dig tidigare osv. Så det räcker inte bara att hitta rätt målgrupper, utan också se till att de får rätt annons vid rätt tidpunkt.

Jonas blogg
Jonas skriver också om digital marknadsföring på bloggen JonasCarlstrom.se. Där hittar du också videon där Jonas avslöjar sina bästa hemligheter med Facebook Retargeting.

Tack Jonas!

Vi tackar Jonas för att han delade med sig av sin kunskap till oss andra i gruppen!

Patrik Rosenfeld

Digitala Strateger i Sverige
Mail: patrik.rosenfeld@gmail.com
Telefon: 070-494 26 52
Min profil på LinkedIn
Digitala Strateger i Sverige på LinkedIn

En reaktion till “Tre frågor till Facebookannonserings-experten Jonas Carlström

  1. Intressant!
    Har bara experimenterat med annonsering på Facebook. Dock verkar det vara rena lurendrejeriet då min svenska/norska geofencing i annonser för http://webbstrategiforalla.se till 100% gillats av folk med exotiska efternamn jag har svårt att uttala.

    Det känns osannolikt att jag fått valuta för pengarna. Har fler samma erfarenheter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *