Tre frågor till Digitala Strategi-experten och författaren Marcus Österberg

marcus-osterberg

Dags för digitala strategen och författaren Marcus Österberg att svara på våra tre frågor! Marcus jobbar idag som digital strateg, sök och analysspecialist på Västra Götalands E-hälsoavdelning.

Han är superaktuell med sin nya bok: “Webbanalys – förstå och förbättra användarnas upplevelse” som släpps om några dagar (den 29:e september). Den går att köpa som e-bok här. Boken är en uppföljare till “Webbstrategi för alla” som Marcus också har skrivit.

webbanalys-300x

Vi i som är medlemmar i “Digitala Strateger i Sverige” får specialpris!

Marcus har med sin expertis inom programmering (både backend och frontend), informationsarkitektur, webbanalys, sök och optimering både bredd som djup och det gör hans kunskap heltäckande inom ämnet digital strategi.

1. Varför är digital strategi viktigt enligt dig?

Utan en strategi vet man inte hur och med vilka insatser man ska uppnå de mål som finns. Nu är målsättning i digitala sammanhang visserligen lite speciellt, det tycks vara allt för vanligt att man inte har några konkreta mål. Eller i alla fall att de inte är mätbara så man kan följa upp dem.  För den som tycker det känns rörigt kan jag rekommendera Kaushiks “Ladder of awesomeness”, det är bara att börja i botten och jobba sig uppåt.

2. Hur håller du dig uppdaterad runt ämnet digital strategi? Finns det några experter, bloggar eller sajter du kan rekommendera att följa?

Allt mer är det svårt att ha den koll jag vill ha på allt som rör webben. Jag försöker läsa på så mycket jag orkar om branschen, experimentera och så lär jag mig förstås massor av kollegor och konsulter. Jag har de senaste 15 åren haft förmånen att ha fantastiska chefer. De låter mig vika av en dag per vecka i “flight-mode” då jag studerar för att hålla mig ajour.  Bloggar är väl främst A List Apart (och alla deras böcker), allt Karen McGrane släpper, Ilya Grigorik när det gäller webbprestanda och när det gäller intranät var är ett fan av det jobb Intranätverk gör på Twitter för att lyfta fram intressant material.

3. Om du skulle ge tre bra råd runt digital strategi, vilka skulle det bli?

1. Först och främst hoppas jag det är uppenbart att man måste börja med målsättningen. Ett fokus på hur en digital närvaro ska bära frukt är enda sättet att veta varför man ska göra något över huvud taget.

2. Efter det handlar det om att komma fram till en måttstock för sina insatser, alltså hur man definierar att något går enligt plan.

3. Som tredje grej gäller det att hitta sätt att följa upp resultatet mot planen och vad som kan förbättras ytterligare.

Tack Marcus!

Vi tackar Marcus för att han delade med sig av sin kunskap till oss andra i gruppen!

Patrik Rosenfeld

Digitala Strateger i Sverige
Mail: patrik.rosenfeld@gmail.com
Telefon: 070-494 26 52
Min profil på LinkedIn
Digitala Strateger i Sverige på LinkedIn

One thought on “Tre frågor till Digitala Strategi-experten och författaren Marcus Österberg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *