Dags för digitala strategi-gurun Martin Ödman att svara på våra tre frågor!
Martin har jobbat inom det digitala sedan 1995 och är en riktig tungviktare inom det digitala i Sverige. Han har över 250 webbar, kampanjer och tjänster på sitt samvete och ett av hans huvudmål är att hjälpa företag att växa online. Martin har bland annat specialiserat på interaktiv media, online media och social media samt även online PR och digital marknadsföring. Martin jobbar idag på Veidekke med att utveckla och förbättra deras kunddialog och kommunikation.
32.000 timmar inom det digitala… And counting…
Varför är digital strategi viktigt enligt dig?
Låt oss starta med ordet strategi. Vad det betyder verkar vara lika brett som upp till tolkning. Jag är personligen rädd för att ta ordet i min mun. Dels för att i sin rätta kontext så påverkar det hela organisationen. Det är ju faktiskt “konsten att vinna över sin motståndare” (ville inte ta ordet krig i min mun här, det är ju faktiskt jobb vi snackar om – hur viktigt det än må vara).
Vet inte hur ni andra i forumet har det på era jobb eller i era uppdrag. Men det är väldigt sällan som jag ens kommer i närheten av att påverka en hel organisation i det jag gör. Så strategiskt i den bemärkelsen blir det därför sällan. Dessutom, så kommer jag sällan in bland start-ups eller företag där man kan fatta företagsbeslut i ett och samma rum med alla samlade. Inte sällan är det i en matrisorganisation där de riktiga besluten tas i andra rum och andra sammanhang.
Jag jobbar oftast med större organisationer. Företag som har en lång tradition och anor att förvalta. De har haft en strategi på plats sedan dag 1 (inte en digital då). Det fungerar ganska bra. Ofta alldeles förträffligt.
Visst kan man skönja en del hot och mörka moln i horisonten. Men det där pratet om att bli distruptade, den ligger ärligt väldigt långt fram. Och ska man vara riktigt ödmjuk så har de sett stora förändringar komma och ibland även gå. När olyckskorpar kraxar om behovet av att återuppfinna sig själv och hitta ett nytt DNA i den digitala stormen. Ja, då tuffar dessa företag på rätt bra ändå. Ibland riktigt bra.
Därför blir det väldigt svårt att ta ordet strategi i sin mun. Det blir liksom lite för stor kostym och klänning att bära.
Jag ser digital strategi som ett sätt att så frön inom företags olika delar. Att få dem att ändra lite lite varje dag i det ordinarie arbetet. Bli lite mer digitala för varje minut som slår. Det strategiska inslaget blir därför att lära sig att bli bättre och smartare. Varje dag.
Och det är här det kan slå fel. För någonstans sitter det någon som är otålig och lite ängslig. Någon som vill sätta sitt bomärke och avtryck på kort tid. Det är då det digitala kavalleriet utifrån tas in. Det är stora ord. Stora planer. Stora Keynotes. Och framförallt stora fakturor.
Och det funkar inte. För detta måste komma inifrån. Det måste skapas av den ordinarie personalen. Kryddat med en och annan nyrekrytering.
Annars blir det ett luftslott. Och någon person har kryddat sitt CV. Men bolaget står kvar på samma plats så fort budgeten är slut och sista framen i den stora Keynoten är visad.
Så, digital strategi för mig handlar om uthållighet, jobba med att göra det företaget gör idag på ett smartare sätt. Utvärdera och förbättra. Och akta er för konsulter som vill göra om allt till ett nytt Uber, Tesla eller AirBnB. På kort tid.
Hur håller du dig uppdaterad i ämnet? Finns det några experter, bloggar eller sajter du kan rekommendera att följa?
Jag följer en jäkla massa duktigt folk på olika kanaler. Det finns så mycket talang därute att jag skäms över hur lite jag själv vet om saker. Det är bara att följa och bocka och niga för att man får ta del av det. Om jag ska nämna en blogg så blir det Engelska Econsultancy – de skriver snabbt som fan om allt och gör det med integritet och humor (ibland). En fröjd. Den som råkar se det jag delar kan ju se att jag stjäl enormt mycket saker från dessa engelsmän.
Om du skulle ge tre bra råd runt digital strategi, vilka skulle det bli?
1. Respektera att bolaget har en strategi redan när du kliver in. Försök att vara ödmjuk. Du vinner i längden på det och därmed också ditt uppdrag i stort.
2. Fokusera. Spring inte på alla bollar. Välj en grej som du tror att du faktiskt kan hjälpa företaget med. Är det kundnöjdhet som är grejen för företaget att nå framgång på lång sikt? Jobba där i den fållan. Strunta i om Instagram-kontot ser dassigt ut just nu. Fokusera. Ha respekt för att saker tar tid. Och att det kostar pengar att driva allt som dras igång. Du kostar. Allt kostar. Strömlinjeforma din insats.
3. Försök att vara lustdriven. Ha lust när du ska gå in i ett projekt. Om det bara handlar om att “datan säger ditt och datt” och din själ och kropp säger något annat så blir det inte bra. Du måste också ha lusten. Om du inte har det, ge uppgiften till någon annan, som låt oss hoppas har den lusten du saknar.
Tack Martin!
Vi tackar Martin för att han delade med sig av sin kunskap till oss andra i gruppen!
Patrik Rosenfeld
Digitala Strateger i Sverige
Mail: patrik.rosenfeld@gmail.com
Telefon: 070-494 26 52
Min profil på LinkedIn
Digitala Strateger i Sverige på LinkedIn