Sälj mer med bildsök

Sälj mer med hjälp av bildsök! Patrik Rosenfeld på digitalastrateger.com berättar hur du kan tjäna mer pengar genom att titta närmare på beteenden runt bildsökningar.

Vad gjorde era kunder för att hamna just på er webbsida? Och ännu viktigare vad gjorde de andra som inte hamnade på er webbsida?

Precis som de flesta som jobbar med konvertering så kan det ju vara bra att inte bara hålla fokus och optimera på de få procent som verkligen köper något utan även rikta fokus på dem som inte hittar till er webbsida och inte köper något och ställa sig frågan: -Hur kan vi få fler att bli exponerade av era produkter och/eller ert varumärke, både tidigare och mer relevant och när kunderna är som mest mottagliga?

Just det. Ni gissade rätt. Vid bildsökningar i Google!

Jag menar om jag bara fokuserar på sista steget för att öka konverteringsgraden så kan jag såklart öka med ganska många procent men även om du ökar konverteringen med 10% (vilket ju är fantastiskt bra) så ökar du du ju bara konverteringen från låt säga 2% till 2,2%. Inte alls dåligt om du omsätter 1 miljard. Men för att få riktigt bra resultat så måste du ju även öka antalet potentiella kunder som kommer till din sajt också.

Ökad organisk trafik med bildsök
Då undrar ni såklart hur jag tänker att man skall öka den organiska trafiken med hjälp av bildsök? Faktum är att jag har en långt gången teori på hur man skulle kunna uppnå en stor del av denna ökning. Bakgrunden till detta är ett väldigt spännande projekt jag genomförde för drygt ett år sedan där jag fick en hel del aha-upplevelser runt hur de potentiella kundernas sökbeteenden och agerande var innan de ens har insett eller förstått att just ert varumärke existerade och hur de skulle kunna hitta till er i större utsträckning. Dvs att ni kommer upp i deras medvetande långt före de hade gjort tidigare om över huvud taget.

Bildsök är nyckeln
Huvudingrediensen i min teori är bildsök där man väver in målgrupper, deras intressen, deras sökbeteenden och vad de söker efter och hur de söker och inte bara att de söker efter en soffa eller liknande utan verkligen ta reda på hur deras sökbeteenden börjar och vad de söker efter i början /när de insett att de behöver köpa en ny soffa och vad de hoppas hitta vid sina sökningar. Är det bilder de söker efter? Vilken typ av bilder söker de efter? Vad skall vara på bilderna? Vilken vinkel? Vilken miljö skall soffan vara i? Och så vidare. Behöver vi komplettera bilderna med något? Priser? Ska det även finnas pris på soffbordet och kanske färgval på soffan?

Bildsöks-funnel
En bild säger ju faktiskt mer än tusen ord och i detta fallet är det verkligen så. För om du kopplar en sökfras från en specifik målgrupp och tar reda på exakt vad de vill få ut av sökningen och vad de hoppas finna så har du nått ganska långt. Kan du dessutom placera sökningarna i en funnel som jag kallar lite slarvigt “bildsöks-funnel” där det sker bildsökningsfraser som är uppmappade i en funnel där sista steget är att komma in på er webbsida som de kanske inte kände till före de såg en bild på era produkter. Så frågan blir ju då: -Hur skall vi som företag agera i denna bildsöks-funnel för att få så många som möjligt att bli exponerade för just vårt varumärke och våra produkter.

Sökfas 1
Längst upp i bildsöks-funneln skulle det ju kunna vara generella sökord (shorttail) som soffa eller soffgrupp och genom att ta reda på vad målgrupperna vill få ut av just de sökorden ta fram bilder som just matchar deras behov. I denna fas är ju de potentiella kunderna oftast bara ute och rekar och kollar vilka alternativ som finns där ute och söker inspiration och soffor eller soffgrupper som matchar den bild som de har i sitt huvud. Har blir varumärken exponerade och hamnar i kundernas medvetanden. Faktorer som hur sofforna står på bilderna och hur det är möblerat blir nu i fokus.

Sökfas 2
I sökfas två blir det genast lite mer konkret (longtail) och det är nu som man går in på flera olika varumärkens webbsidor, dvs era konkurrenter. Om ni kan vara med i denna sökfasen med era bilder så har ni väldigt mycket att hämta genom att veta exakt vad kunderna är ute efter. I denna fas är kunderna lite mer konkreta och vill gärna få mer än bara inspiration dvs få indikationer på vad saker och ting kostar och vilka olika typer av varianter sofforna finns i. I denna fas har man kanske blivit mer konkret i sina sökningar, exempelvis “vit loungesoffa i skinn” för de har redan blivit inspirerade i sökfas 1 och vill nu börja titta mer konkret på vad det finns för alternativ på det som fångade deras intressen i sökfas 1 och även kostnad och varianter. Här hamnar bildfokus mer på detaljer.

Har man tagit reda på vad som sker i sökfas 1 och 2 och vad kunderna är ute efter där och har anpassat sina bilder och texter (kan ju även vara filmer eller annat) utifrån kundernas bildsökbeteenden och var de är i funneln så är det stor chans att man har fångat kundernas intressen i större utsträckning än era konkurrenter för att ni framstår som trovärdiga och prickar in vad kunderna va ute efter och gör kundernas bildsök-funnel till en behaglig upplevelse utan att behöva hitta bilder som passar dem efter att ha scrollat flera kilometer utan direkt på första sidan.

Många gör bildsökningar
Glöm inte att väldigt många sökningar som sker på Google är ju just bildsökningar och har ni produkter som det är troligt att man bildsöker så blir det ju ännu mer relevant för er att optimera era bilder utifrån ovan beskriven bildsöks-funnel.

Intervjuer
Hur gör man då detta undrar ni då såklart? Svaret är kanske inte helt enkelt men om man börjar med att ta reda på hur målgrupperna ser ut och börjar intervjua dem och har fokus på deras sökbeteenden, hur de söker, vad de söker efter och exakt vad de hoppas att hitta vid en sökning så kommer ni att komma väldigt långt. Ni kommer att hitta nya sökord/fraser och nya typer av innehåll som ni inte visste att kunderna va intresserade av. Ni kommer att lära känna era kunder väldigt bra och hur de tänker. Självklart skall ni fokusera på era huvudmålgrupper och börja där. Se till att ni har helt uppdaterade målgrupper innan ni sätter igång så kolla gärna i Google Analytics på er demografi (under målgrupper) där ni kan se vilka målgrupper ni har på specifika produkter eller produktgrupper men glöm inte att det kan finnas målgrupper som ni missat med er marknadsföring som också kan vara intressanta att få in till er webbsida. Har ni butiker så kan ni ju be dem beskriva era målgrupper också för att få en kompletterande bild.

Genom att intervjua befintliga kunder kan ni ta reda på hur de kom till just er webbsida och varför. Ni kommer att ni se mönster som ni sedan kan agera på i form av olika typer av innehåll och ni kommer även se mönster på de sökfaser som just era kunder har. Kan ju bli fler än 2 sökfaser beroende på hur komplexa produkter och processer ni har och det kanske inte bara handlar om bilder? Kan ju även vara filmer eller annat typ av material som de är ute efter. Så länge ni håller fokus på era målgruppers sökbeteenden så kommer ni att se mönster.

Ökad omsättning
Det är ju runt bildsök jag tror att en stor del av ökningen kommer att ske när ni skaffar er koll på era potentiella kunders/målgruppers bildsökbeteenden och generella sökbeteenden innan de överhuvudtaget blivit medvetna om ert varumärke. Finns era bilder sökbara i större utsträckning kommer fler att bli exponerade av ert varumärke och fler kommer att besöka er webbsida. Bara genom att ni har koll på era målgruppers sökbeteenden. Så skaffa er koll på era potentiella kunders bildsöks-funnel och ni kommer ni att öka er försäljning markant…

Prova vet jag!

Ha en jättefin dag!
Patrik-Rosenfeld
Patrik Rosenfeld

Ägare & grundare
Digitala Strateger i Sverige
Mail: patrik.rosenfeld@gmail.com
Telefon: 070-494 26 52
Min profil på LinkedIn
Digitala Strateger i Sverige på LinkedIn