Tre frågor till SEO-experten Hans Sandblom

Hans Sandblom

Idag ställer vi tre frågor till SEO-experten Hans Sandblom, en riktig tungviktare i branschen som har levt, andats och varit passionerad sökmotoroptimerare sedan 1998. När Hans började med med sökmotoroptimering fanns inte Google ännu och alla sökmotorer hade olika algoritmer för rankning.

Hans startade upp SEO Logik AB 2005 som sedan såldes till Notabene/Guava efter tre år. Idag är Hans teknisk SEO-chef på SEO Design AB sedan 2011.

Varför är SEO viktigt enligt dig?

I dagens digitala samhälle där de flesta företagen har hemsidor och en otrolig mängd människor använder sökmotorer som exempelvis Google för att hitta produkter och tjänster så finns det varken något mer effektivt och kostnadseffektivt sätt att marknadsföra sig på. När jag startade med SEO 1998 så myntade jag begreppet ”Syns man inte så finns man inte”, det säger ju allt om hur viktigt SEO är, speciellt idag.

Hur håller du dig uppdaterad inom området SEO? Finns det några experter, bloggar eller sajter du kan rekommendera att följa?

Det finns enormt mycket bra ställen som informerar om SEO idag jämfört med när jag startade, då fanns i princip enbart  WebmasterWorld vilket fortfarande finns och är en enormt bra resurs där massor av internationella experter hänger, rekommenderar medlemskap för att nå ”Supporter forums”.

Här kommer några bra hemsidor för att hålla sig up to date:

https://www.webmasterworld.com/
http://searchengineland.com/
https://moz.com/
https://www.searchenginejournal.com/

Ovärderliga verktyg:

https://www.screamingfrog.co.uk
https://ahrefs.com/
http://www.searchmetrics.com/
http://www.siteliner.com/
https://www.seoprofiler.com/  

Om du skulle ge tre bra råd inom SEO, vilka skulle det bli?

1. ”Content is King”, Bra struktur med bra sidor med rätt rubriker där sökord ingår, inte ”Välkommen till…” (H1), korrekt brödtext som innehåller sökord och böjningar på orden (minst 100 ord och unikt skriven)

2.  “Rätt metainformation med title (max 58 tecken) och descriptions (max 150 tecken) som innehåller sökorden som är säljande skrivna, unika på alla sidor.”

3. Bra länkstrategier med en naturlig mix av branding och sökord i länktexterna (max 3-4% av ”moneykeywords) från en mix av hemsidor inom ämnet samt auktoritära hemsidor. Det är ingen hjärnkirurgi men det gäller att hålla tungan rätt i munnen och framförallt ta hjälp av experter för att exempelvis analysera hemsidan och komma med åtgärdsplaner. Det finns otroligt många tekniska aspekter som kan vara fel, det ser vi dagligen i vårt jobb. Exempelvis, bygg inte en ny webb med ny struktur utan att spara gamla sökvägar så att de sidorna kan pekas till de nya. Är man lite logisk så kan man ju förstå att andra hemsidor kanske länkar till en undersida som inte längre finns, då blir ju värdet förlorat. Detta är väldigt vanligt förekommande. Gör en kontroll i ahrefs.com på er domän och se på ”Broken Links” för att analysera brutna länkar, eller anlita ett kompetent SEO-bolag!

Tack Hans!

Vi tackar Hans för att han delade med sig av sin kunskap till oss andra i gruppen!

Patrik Rosenfeld

Digitala Strateger i Sverige
Mail: patrik.rosenfeld@gmail.com
Telefon: 070-494 26 52
Min profil på LinkedIn
Digitala Strateger i Sverige på LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *