Tre frågor till SEO-experten William Hollingworth

William Hollingworth

William Hollingworth har en teknisk bakgrund av webbutveckling och efter det studerat Onlinemarknadsföring på Medieinstitutet. Han har sedan examen arbetat som SEO Consultant på Web Guide Partner.

Från utbildningen har William en bred kunskap inom det flesta digitala kanalerna. Men de senaste åren har han valt att gå mot spetskompetens inom SEO. Han arbetar idag mycket med stora sajtmigreringar och förändringar i organisationers digitala utveckling samt deras SEO-strategier.

Varför är SEO viktigt enligt dig?

Sökmotoroptimering är en kanal där en stor variation av människor befinner sig. Därför är det viktigt att synas på det som är relaterat och relevant för den identifierade målgruppen. De flesta använder en sökmotor dagligen. Olika sökningar som görs har olika syften bakom sig och det handlar om att kunna besvara detta på bästa möjliga sätt. Med rätt strategi kan du hitta hur din målgrupp söker, även om det inte alltid är lätt så är det din guldgruva!

SEO är en ständigt växande kanal och det gäller att hänga med om man ska nå positiva resultat. Det mobila söket har gått om desktop och voice search växer enormt. Enligt denna undersökning har röststyrda sökningar gått från 0 % till 10 % det senaste året. Denna utveckling skapar nya utmaningar samtidigt som det blir allt viktigare att hålla sig uppdaterad och fokusera på rätt saker. Det som fungerade förra veckan kan vara helt inaktuellt imorgon.

Hur håller du dig uppdaterad inom området SEO? Finns det några experter, bloggar eller sajter du kan rekommendera att följa?

Jag följer en del bloggar inom den digitala branschen för att hålla mig uppdaterad om vad som trendar och snackas om. Jag försöker att hålla mig uppdaterad inom de flesta digitala kanalerna då en grundlig kunskap och koll på vad som händer är till väldigt stor nytta. Det blir allt mer komplext att arbeta med kundernas utmaningar och det krävs mer kunskap från oss konsulter. Vi har en väldigt bra kunskapsspridning på Web Guide Partner för att hålla varandra uppdaterade, då det är väldigt lätt att någon nyhet missas.

Många av de bloggar jag följer ger bra och konkreta tips man kan applicera direkt på pågående projekt. Moz Whiteboard Friday brukar svara på frågor som kan vara komplexa.
Search Engine Roundtable är alltid up-to-date. De skriver om internationella nyheter, vad som händer hos sökmotorerna och vilka uppdateringar som görs. De skriver även om förändringar hos sökmotorer som inte kommer till Sverige direkt. Den informationen kanske verkar irrelevant, men det alltid bra att ha en vetskap om dem i förväg så att man kan förutse förändringarna och anpassa strategin efter kommande förutsättningar.

Jag följer även några svenska digitala nyhetssajter för att se om det skrivs om några av de kunder jag arbetar med. Det är alltid bra att ha en insikt och förståelse för kunder utmaningar, även om det inte berör SEO eller deras andra digitala kanaler.
http://digital.di.se/ och http://www.ehandel.se/ är två jag kan rekommendera.

Om du skulle ge tre bra råd inom SEO, vilka skulle det bli ?

1. SEO behöver inte handla om att kunna allt. Det handlar om erfarenhet av att ha testat olika metoder för att se vad som fungerar för just dig eller din kund. Som jag nämnde tidigare – det som fungerade förra veckan kanske inte fungerar imorgon.

2. Ha tålamod. SEO är långsiktigt där goda resultat tar tid. Se till att noggrant följ upp det du gjort så kommer du framöver se resultaten av ditt arbete!

3. Se aldrig din SEO-strategi som färdig, det är ett löpande arbete. Det finns alltid saker som kan förbättras eller förnyas.

Tack William!

Vi tackar William för att han delade med sig av sin kunskap till oss andra i gruppen!

Patrik Rosenfeld

Digitala Strateger i Sverige
Mail: patrik.rosenfeld@gmail.com
Telefon: 070-494 26 52
Min profil på LinkedIn
Digitala Strateger i Sverige på LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *