Intervju med LinkedIn-stjärnan Nina Jansdotter

Nina Jansdotter - digitalastrateger.com
© Me In a Box Foto: Alex Wayne. www.wayne.nu , www.facebook.com/AlexWaynePhoto

Nina Jansdotter är beteendevetare och karriärcoach med specialintresse av att studera hur sociala medier kan användas för att nätverka och bygga personligt varumärke. Hon är även författare till en lång rad böcker inom personlig utveckling och karriärutveckling.

Varför är LinkedIn viktigt enligt dig?

Nätverkande generellt sett har alltid varit viktigt och nu mer än någonsin. Så många som 75 procent av alla jobb förmedlas till exempel via kontakter och har man då inte så många kontakter så är det svårare att komma in på arbetsmarknaden helt enkelt. Fördelen med LinkedIn är att man kan bygga nätverk med människor över hela välden och på tider som passar en själv bäst. I den bästa av världar är din närvaro på LinkedIn en del av ditt levande CV som gör att någon lägger märke till vem du är, vad du kan och vad du brinner för och så blir det en möjlighet för dig att få anställning, uppdrag eller början till ett samarbete.

Är man som jag, företagare så är nätverkandet ofta ännu viktigare då uppdrag ännu mer sällan annonseras ut i ”platsjournaler” och liknande utan det oftast är någon som känner någon som vill ha en referens på någon som kan utföra ett visst uppdrag och då gäller det att synliggöra sig själv på ett positivt vis så att någon märker det och vill diskutera eventuellt uppdrag, vilket LinkedIn är en utmärkt plattform för anser jag. Sedan tycker jag att LinkedIn är ett bra ställe för den som vill kompetensutveckla sig. Det är så spännande att få ta del av andras kunskaper och erfarenheter. Av de som väljer att dela med sig förstås och det är ju långt ifrån alla.

Att hänga på sociala medier som LinkedIn kan däremot inte helt ersätta att man också behöver träffa människor live också men däremot kan det hjälpa att man kan få kontakter på nätet där det sedan kan även kan bli tal om fysiska möten. En mix av att både nätverka på nätet samt att ses ansikte mot ansikte är bäst tycker jag, sedan får var och en bestämma själv vilken typ av forum som överväger.

Hur håller du dig uppdaterad runt LinkedIn?

Genom att vara mycket på LinkedIn och att ställa frågor. Jag scannar ofta av flödet även om jag inte gillar eller kommenterar hos alla som jag läser utan mer för att få en helhetsblick över vad som är på gång. Hur människor väljer att kommunicera, vad som skapar intresse och vilja att delta i dialoger och vad som gör medlemmarna irriterade och upprörda. För mig har sociala medier alltid varit learning by doing. Det är omöjligt för mig att lära mig hur det fungerar där utan att jag ger mig in i smeten och hjälper till att röra runt. Jag har sällan någon statiskt och förutbestämd strategi för min närvaro vare sig på Linkedin eller någon annan plattform där jag är aktiv, utan den växer fram efterhand som jag lär mig vad som fungerar och vad som inte gör det. Av misstagen brukar jag lära mig mest och jag är inte rädd för att klampa i klaveret. Det har jag gjort många gånger, men jag gör sällan om samma misstag många gånger i rad i alla fall.

Finns det några experter, bloggar eller sajter du kan rekommendera att följa?

Jag läser knappt något om Linkedin förutom att jag lägger massivt med tid på att vara aktiv där så jag kan inte tipsa om specifika bloggar. De som jag har haft kontakt med i flera år tidigare, bland annat genom Facebook är Olle Leckne (läs Olles intervju här) och Linda Björk som båda är duktiga på det tekniska kring hur LinkedIn utvecklas. De brukar hålla sig uppdaterade på nyheter kring LinkedIn och generöst dela med sig av sin kompetens. Det gillar jag. Jag är egentligen helt ointresserad av teknik och ej heller bra på det tekniska för det är inte det som jag brinner för. Jag är beteendevetare och nördigt intresserad av all typ av kommunikation mellan människor, både på och utanför nätet. Därav mitt galna nätverkande på LinkedIn. Sedan är det bra att förstå grundfunktionerna på den sociala plattformen som man verkar mest och vill nå ut på för det underlättar hur man får synlighet och spridning på sina budskap.

Om du skulle ge tre bra råd runt LinkedIn, vilka skulle det bli?

1. Ibland hör jag att en del skapat en profil och i princip inte varit aktiva sedan dess och så säger de att det inte gav något. Nej, det ger sällan något på någon social plattform att bara vara registrerad där. Det krävs närvaro och aktivitet. Bäst blir det enligt mig oftast för de som är aktiva och skriver egna inlägg samt delar och kommenterar hos andra hellre än att bara vara en passiv observatör. Fast om det känns ovant i början att skriva så mycket eget så är det en bra början att i alla fall läsa hos andra och kanske gilla något inlägg då och då bara för att göra något. Efter hand kanske man vågar ge sig in i leken mer och mer.

2. Skaffa gärna förebilder i de som, enligt dig är bra på att kommunicera på ett sätt som du finner inspirerande. Lär av deras framgångar och misstag och sedan hittar du ett eget sätt som passar dig. Det går att skapa framgång på LinkedIn på många olika vis. Viktigt är att du har ett syfte med din närvaro och utifrån det syftet så skapar du din egen strategi. Konkreta mål kan också vara bra att ha.

3. Alla som sticker ut kommer att både de som gillar en och de som är mindre förtjusta. Desto större plats du tar desto mer tycks det och tänks det om din närvaro. Så är det för alla. En förutsättning för att i längden orka nätverka med hög synlighet är att du jobbar med din egen självkänsla och att du känner ett värde i vem du är och det du gör oavsett om du får bra eller dålig respons på din närvaro på LinkedIn och på andra sociala plattformar. Att du har en egen mission och drivs mer av din egen inre kompass än av vad andra anser om dig och det du vill åstadkomma. Då blir du mindre känslig för attacker, kritik och i värsta fall hat och hot. Då gör du din grej oavsett om det blåser eller är lugnt.

Tack Nina!

Vi tackar Nina för att hon delade med sig av sin kunskap till oss andra i gruppen!

Patrik Rosenfeld

Digitala Strateger i Sverige
Mail: patrik.rosenfeld@gmail.com
Telefon: 070-494 26 52
Min profil på LinkedIn
Digitala Strateger i Sverige på LinkedIn

Officiella samarbetspartners:

Internet-i-fokus-logo  analyticsdagarna-logo  Digitala-strategidagarna-logo3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *