Tre frågor till LinkedIn-drottningen Linda Björck

Linda Björck
Linda Björck

Linda Björck är en av Sveriges främsta LinkedIn-experter och även utbildare i digital marknadsföring. Hennes blogg blev nyligen utsedd till en av Sveriges bästa företagsbloggar, smartbizz.se/blogg. Hon är en digital nörd och brinner för att hjälpa andra företag lyckas med sin digitala marknadsföring där LinkedIn är en viktig del.

Varför är LinkedIn viktigt enligt dig?

För mig är LinkedIn oerhört viktigt och en bra plats för att bygga upp ett relevant nätverk av människor. Kvalitén på inlägg och artiklar är högre än i andra kanaler och du kan genom att dela med dig av intressanta artiklar skapa en roll som ”tought leader”.

Kortfattat innebär det att andra ser dig som en expert i ditt ämne och rekommenderar dig i sammanhang som du troligtvis inte hade nått annars. Att nätverka är viktigt, oavsett om du är chef, säljare eller egen företagare som jag är. Det är viktigt att förstå vilka mekanismer som triggar samt när man ska flytta diskussionen från LinkedIn till ett samtal eller möte IRL. Tipset är att börja bygga sitt nätverk nu, inte när det behövs.

Sedan pratas det mycket om social selling. Det innebär att det ska vara mer av ”social” och mindre av ”selling”. Inget prat om priser eller erbjudande alltså. Bygg ditt varumärke och trovärdighet genom att visa på kunskap och att hjälpa andra.

Oavsett om du söker jobb, uppdrag eller samarbete kan du hitta det på LinkedIn. Antingen genom deras sökfunktion eller att ”lyssna” i flödet och i grupper.

Hur håller du dig uppdaterad runt LinkedIn? Finns det några experter, bloggar eller sajter du kan rekommendera att följa?

Sedan ett år tillbaka ingår jag i en expertgrupp hos LinkedIn med återkommande träffar. Där får jag mycket information, både av LinkedIn och andra i gruppen. Sedan följer jag många influencers på Twitter, ex Jeff Bullas och många bloggar. LinkedIn, Facebook, Instagram & Twitter har egna bloggar som jag följer för att snabbt se nyheter. Social media examiner som både har blogg & podcast är en återkommande favorit. Ett annat tips är att prenumerera på nyhetsbrev från http://www.socialmediacurrent.com/ då får du utvalda artiklar inom sociala medier. Sedan får man gärna följa min blogg som uppdateras två gånger i veckan med viktiga nyheter och tips.

Om du skulle ge tre bra råd runt LinkedIn, vilka skulle det bli?

1. Var aktiv
Det är ganska enkelt att skapa en profil men för att du ska få ett resultat behöver du vara aktiv. Antingen genom att dela artiklar, skriva egna artiklar/inlägg eller hjälpa andra personer genom att svara på frågor. Innan du börjar rekommenderar jag att din profil är helt uppdaterad. Du sänder signaler hela tiden, vad säger din profil om ditt personliga varumärke?

2. Bygg nätverk
Börja bygg ditt nätverk, innan du behöver något. En vanlig invändning jag hör är att LinkedIn bara är för de som söker nytt jobb eller där man laddar upp sitt CV. Det stämmer inte. Du kan skapa kontakt med många personer på LinkedIn som exempelvis inte finns på Facebook. Tänk på ditt mål (du har väl ett mål med din närvaro på LinkedIn?) och börja redan nu bygga kontakter och nätverk. Dialogen du har med dessa kommer att stödja ditt mål.
Senare är alltid för sent.

3. Du glömmer var du är
LinkedIn är ett professionellt nätverk. Allt du gör är synligt för alla på LinkedIn. Tänk på vad du delar med dig av, vilka inlägg du kommenterar och hur du bemöter andra. Du vet aldrig när en potentiell arbetsgivare, samarbetspartner eller kund ser det du gör.

Något annat som du skulle vilja dela med dig av?

Tre tips:

-Var personlig, men inte privat

-Allt du gör är offentligt på LinkedIn, tänk dig för gällande vad du kommenterar, delar och gillar.

-Bestäm dig för vad du vill uppnå med LinkedIn sätt ett mål och var aktiv.

Tack Linda!

Vi tackar Linda för att hon delade med sig av sin kunskap till oss andra i gruppen!

Patrik Rosenfeld

Digitala Strateger i Sverige
Mail: patrik.rosenfeld@gmail.com
Telefon: 070-494 26 52
Min profil på LinkedIn
Digitala Strateger i Sverige på LinkedIn

Officiella samarbetspartners:

  analyticsdagarna-logo  Digitala-strategidagarna-logo3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *