Tre frågor (+ några till) till LinkedIn-experten Johan Book

johan-book-3

Dags för Johan Book att svara på våra frågor! Johan har en tydlig mission, att omvandla modern arbetspsykologiforskning till verklighet i arbetslivet och därigenom skapa ökad motivation, prestation, välmående och resultat.

Efter att i 15 år fokuserat på att utveckla ledarskap, framgångsrika strategigenomföranden, varit involverad i hundratals förändringsprojekt, stöttat chefer och ledningsgrupper så har Johan de senaste två åren drivit www.motivationsbyran.se.

Varför hänger du på LinkedIn?

För det första gillar jag de digitala möjligheterna och de nätverk som idag finns att tillgå. Själv har jag en tydlig mission att skapa förutsättningar för ett mer hållbart, välmående och prestationsinriktat arbetsliv i våra Svenska organisationer. Och ju mer man vet om vad arbetspsykologiforskningen visar om motivation och prestation desto tydligare blir det hur feldesignade våra organisationer är för att krama ur det bästa från sina medarbetare.

Att alltid luta sig mot forskning och undersökningar kan låta jäkligt tråkigt men idag vet vi enormt mycket om vad som driver oss människor att prestera, trivas och må bra. Det gäller även det omvända, vad som får oss att bli ineffektiva, illojala och i värsta fall sjuka. Trots det präglas dagens arbetsliv av beteenden, strukturer och tillvägagångssätt som på inget sätt gynnar ökad motivation och prestation.

Kan du beskriva mer konkret vad du menar?

Vi försöker förtvivlat anpassa människorna efter påhittade organisationsstrukturer, arbetssätt, system och ledarskapsstilar istället för tvärtom. Att anpassa organisationerna och dess utmaningar efter hur dess medarbetare faktiskt fungerar och presterar. På det viset kommer vi att skapa sunda, effektiva, motiverade och högpresterande organisationer.

Det är den kunskapen jag vill sprida, allt för att skapa mer motiverade, välmående och högpresterande medarbetare.

Och i det arbetet har LinkedIn blivit en viktig kanal?

Ja, i det arbetet är LinkedIn som vilket nätverk som helst egentligen. Proppfullt av människor som har någon idé eller tanke med sin närvaro där. Det kan vara allt från att visa upp sig, sälja något, utvecklas, leta ny arbetskraft eller som i mitt fall sprida kunskap.

Det som skiljer nätverket från den fysiska världen är att du har en arena som är mer eller mindre gränslös där du kan, om du spelar dina kort rätt, göra din röst hörd hos en väldigt stor och bred publik. Du äger budskapet och ditt nätverk bestämmer dess spridning och därmed din räckvidd och ditt genomslag. Det har visat sig vara en bra arena för mig där jag med hjälp av LinkedIn fått utrymme i andra digitala medier, så det finns fantastiska möjlighter.

Varför det stora intresset för arbetspsykologiforskning?

Jag har ju sen skolan och mitt intåg i idrottens värld varit väldigt intresserad av drivkrafter, i form av motivation och prestation. Vad var det som gjorde att jag tyckte vissa lektioner eller träningar var roliga medan andra var astråkiga? Jag förstod ju väldigt tidigt att läraren eller tränaren var en av de viktigaste faktorerna för min motivation och prestation, inte ämnet eller träningen i sig. Intresset blev inte mindre när jag väl började arbeta och insåg vilken fantastisk stark kraft en bra chef var för min prestation kontra en mindre bra.

Forskning visar även att företag med engagerade anställda har mindre sjukfrånvaro, presterar bättre och är i snitt 22 procent mer lönsamma än sina likvärdiga konkurrenter. I takt med eskalerande arbetsrelaterad psykisk ohälsa känns det ju onekligen dumt att inte satsa på att utveckla relationen mellan chef och medarbetare. Eller?

Så det var den insikten som förde dig in på den bana du är idag?

Både ja och nej, jag har ju alltid varit intresserad av det kommunikativa och inför stundande universitetsstudier stod det mellan sjuksköterska och media- och kommunikationsvetare. Två discipliner som inte står sådär väldigt långt ifrån varandra egentligen. Men i vilket fall, jag var inne på att arbeta internt i organisationer för där såg jag en enorm potential och styrde ganska snabbt in på organisation och ledarskap.

Tillsammans med ett brinnande intresse för både arbete och arbetspsykologiforskning startade jag för många år sedan non profit-sajten www.ledarkommunikation.se. Ett första försök att sprida kunskap, metoder och mallar kring intern kommunikation, ledarskap, välmående, motivation och framgångsrika strategigenomföranden.

Hur gick det och vad blev det av den satsningen?

Sajten lever kvar och har fortfarande en hel del trafik men jag har sen ett par år tillbaka använt LinkedIn som min främsta plattform för kunskapsspridande. Även om basen numera är www.motivationsbyran.se. Ju fler som vill vara med och sprida budskapet desto bättre. Det gäller att vara där användarna är, på deras villkor om man vill nå ut med sitt budskap. Och för att kunna påverka arbetslivet så tror jag att det är en bra idé att finnas där man diskuterar just de frågorna, nämligen på LinkedIn.

Vad händer i ditt nätverk då?

Massor, hela tiden, dygnet runt. Jag är otroligt glad för mitt nätverk som nu är uppe i över 10 000. Alla med ett gemensamt intresse för ett bättre ledarskap, motivation, arbetsliv och prestation. Jag lär mig enormt mycket varje dag samtidigt som jag har den stora förmånen att mina kontakter brinner för samma saker som jag gör och verkar gilla det. Tillsammans blir vi något slags budbärare för ett sundare arbetsliv där vi hela tiden håller ämnet flytande med hjälp av diskussioner, delningar och kommentarer.

Hur håller du dig uppdaterad i ämnet? Finns det några experter, bloggar eller sajter du kan rekommendera att följa?

Givetvis har jag några absoluta favoriter. Arbetspsykologiforskning är en klar favorit där Stefan Söderfjäll är en stor inspirationskälla. Sen följer jag Harvard business review och försöker ta del av det aldrig sinande materialet på http://selfdeterminationtheory.org och https://www.cebma.org.

Om du skulle ge fyra bra råd runt LinkedIn, vilka skulle det bli?

Ja, det är ju lite olika beroende på syfte, men jag har min gyllene lista om fyra punkter som jag aldrig viker ifrån. Oavsett hur mycket merjobb det ger.

1. Var äkta och genuin
2. Fokusera på att skapa värde och var aktiv
3. Bemöt alla med respekt och var ödmjuk
4. Svara på allt, kommentarer såväl som meddelanden. Samma regler gäller som i det fysiska livet. Frågar någon, svarar du

Johans populäraste blogginlägg:

1.   Tio ledarskapsbeteenden som skiljer fantastiska chefer från medelmåttor!
(4.000 likes och 1.100 delningar).
2. Världens kortaste managementbok – ett kärleksbrev till chefer & ledningsgrupper!
(1.650 likes och 600 delningar).
3. Är det dags att skrota de gamla traditionella målen? Dra kpi:erna i papperskorgen?
(730 likes och 170 delningar)

Tack Johan!

Vi tackar Johan för att han delade med sig av sin kunskap till oss andra i gruppen!

Patrik Rosenfeld

Digitala Strateger i Sverige
Mail: patrik.rosenfeld@gmail.com
Telefon: 070-494 26 52
Min profil på LinkedIn
Digitala Strateger i Sverige på LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *