Tre frågor till LinkedIn-experten Olle Leckne

Olle Leckne är kanske mest känd som LinkedIn-expert. Som entreprenör är Olle ofta tidigt involverad i nya trender och fångar möjligheter. Så var det inom mobiltelefoni, internet och LinkedIn. Inom de genomgripande förändringar som digitaliseringen för med sig har han haft nytta av sin tuffa ledarskapsträning i kombination med egen erfarenhet för att vägleda individer och organisationer. Som nätverkare är hans mission att hjälpa individer och företag att komma i kontakt med möjligheter de annars inte skulle få.

Varför är LinkedIn viktigt enligt dig?

LinkedIn håller på att digitalt mappa alla arbetstillfällen med arbetsgivare samt kompetens och universitet för att skapa ekonomiska möjligheter för jordens alla 3 miljarder människor. Rent praktiskt betyder det att alla som vill ha jobb kommer kunna få erbjudande om det digitalt och omvänt de som söker arbetskraft kommer hitta rätt kompetens. De som vill utveckla sin anställningsbarhet kommer kunna se vilka kompetenser som är efterfrågade och kompetensutveckla sig i den riktningen.

Redan nu har de som investerat i sin LinkedIn profil och sitt nätverk kontakt med fler möjligheter än de som ännu inte aktiverat sitt LinkedIn nätverk.
Viktigt för alla: En av de insatser som ger störst effekt är att etablera sig som ledande inom sitt kompetensområde. Det gäller oavsett om din roll är inom försäljning, marknadsföring, rekrytering, jobbsökning eller som digital strateg. När man blir känd, omtyckt och får förtroende får man ett välkommet tillskott av besökare på sin profil, en läsekrets av sina inlägg och artiklar vilket framkallar förfrågningar av olika slag. Resurs/länk: LinkedIn Economic graph

Hur håller du dig uppdaterad runt LinkedIn? Finns det några experter, bloggar eller sajter du kan rekommendera att följa?

Främst genom att ha kontakt med många medlemmar och svara på deras frågor, hålla många föreläsningar och utbildningar. Dessutom har jag kontakt med personer som jobbar på LinkedIn, andra experter och så följer jag det informationsflöde som finns kring LinkedIn och numera även Microsoft.

Vi tillhandahåller svar på allt du behöver veta om LinkedIn på svenska, av svenskar för svenskar. Det är vår specialitet. Med ”Vi” menar jag Olle Leckne och min kompanjon Peter Meurling som tillsammans med 6 900+ medlemmar generöst bidrar i LI Sverige gruppen. Syftet är att samarbeta för att omsätta LinkedIn i praktiken. Många svar på de vanligaste frågorna finns på liexpert.se, där kan man även anmäla sig för prenumeration till olika e-brev för att lära mer och lära nytt. Numera finns det fler som kallar sig LinkedIn-experter och det är roligt att fler vill hjälpa till och sprida nyttan med LinkedIn nätverkande. LinkedIn själva har flera bra bloggar.
Resurs/länk: LI Sverige gruppen

Om du skulle ge tre bra råd runt LinkedIn, vilka skulle det bli?

3 råd om den personliga kommunikationen i LinkedIn nätverket:

1. Tacka
Underskatta inte betydelsen av att underhålla och utveckla relationen med ditt Linkedin nätverk. Rådet är att uppgradera dina sociala förmågor så du klarar av att kommunicera effektivt trots att kroppsspråket saknas i de personliga meddelanden du skriver. Tacka alltså varje gång någon tackar ja och lägger till dig till deras nätverk.

2. Ställ frågor
Vad nyfiken. För att utveckla relationer på djupet ställer du nyfikna frågor vilket leder till svar och uppskattning för att du är genuint intresserad.

3. Ställ följdfrågor
Ställ alltså frågor på de svar du har fått på dina nyfikna frågor. Det leder till en konversation som så småningom framkallar nya möjligheter.
Om du följer råden kommer dina relationer fördjupas vilket ger dig ett gott professionellt rykte. Det leder till nya möjligheter. Du kommer skilja dig från andra som kommunicerar ensidigt och opersonligt. I trista fall kommer personer med förslag utan att först ha etablerat en relation. I riktigt trista fall basunerar de ut hur bra de eller deras företag är med megafon.

Något annat som du skulle vilja dela med dig av?

Ja, om någonting som kan kallas motsatsen till SPAM. Men först vill jag reflektera över hur LinkedIn-användningen har mognat och ändrat karaktär. Det gäller verkligen sedan jag gick med i januari 2004 och bara sedan 2013 när vi höll flera nätverksträffar och frukostseminarier om LinkedIn. Då var det många frågor om hur gör man, vilka funktioner som finns och var hittar man dem. Givetvis kommer sådana frågor fortfarande från nytillkomna medlemmar. Det är ett tecken på att LinkedIn är i tillväxtfasen.

Fokus har gått från LinkedIn.com och dess funktioner till sociologi, psykologi och kommunikation i nätverk. Vi kallar detta fenomen social selling era. Jag menar att den digitala revolutionen egentligen är social och den kanske viktigaste insikten är att vi i den nya eran kommunicerar tvåvägs och personligt. Det är nyare och mer annorlunda än man kanske tror. Vi är vana med tidningar, reklam och nu med den nya räckvidden som följer av digitaliseringen kan det lätt bli överflöd av information och spam.
Resurs/länk: Video om the social selling era av och med LinkedIn stora kunder

Tack Olle!

Vi tackar Olle för att han delade med sig av sin kunskap till oss andra i gruppen!
Patrik-Rosenfeld
Patrik Rosenfeld

Digitala Strateger i Sverige
Mail: patrik.rosenfeld@gmail.com
Telefon: 070-494 26 52
Min profil på LinkedIn
Digitala Strateger i Sverige på LinkedIn

Officiella samarbetspartners:

Internet-i-fokus-logo  analyticsdagarna-logo  Digitala-strategidagarna-logo3

En reaktion till “Tre frågor till LinkedIn-experten Olle Leckne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *