Tre frågor till Sociala Medier-experten Katarina Jönsson

Dags för Sociala Medier-experten Katarina Jönsson att svara på våra tre frågor till experten! Katarina är idag head of social media på Tre Kronor Media men har tidigare även jobbat på 3M och TeliaSonera samt kört eget inom bland annat e-handel och digital marknadsföring.

Varför är sociala medier viktigt enligt dig?

Facebook är snart lika stort som TV, därför är sociala medier viktigt för alla. 71% av Sveriges befolkning använder Facebook. Instagram används av snart hälften av svenskarna.

Hur håller du dig uppdaterad runt sociala medier? Finns det några experter, bloggar eller sajter du kan rekommendera att följa?

Ta sig ur filterbubblan är viktigast för mig. Att följa profiler, grupper och sidor utanför mina personliga intressen, det lär mig hur olika communities fungerar och hur de kommunicerar med varandra. Av det kan jag se trender och mönster som jag kan använda i mina strategier. Nyhetsrapporteringen om företagen bakom de sociala nätverken är också prio. Sen årsskiftet, exempelvis, har Dagens Media ägnat flera nummer åt Snapchat och Facebook. Det visar vilken maktfaktor dessa företag har. Vad kommer ha hänt om ett år? Hur påverkar det reklamköpen för mina kunder?

“Svenskarna och internet”, http://www.soi2016.se. Det är min bibel. Det är en årlig studie om våra digitala kommunikationsvanor. Och undersökningen “Apparat” (http://bit.ly/Apparat_av_IIS), en studie där användningen av appar i smartphones. Visste du att vi öppnar Facebook-appen 22 ggr/dag i genomsnitt? Till det kommer LinkedIn-grupper, poddar med mera, men jag tror på att skapa sig en egen bild av läget och sedan se hur andra tänkt.

Om du skulle ge tre bra råd runt sociala medier, vilka skulle det bli?

1. Relevans-optimera ditt innehåll. Innehållet i sociala medier behöver göras i flera varianter för att det tilltala alla. Man tittar på målgruppsstatistik och samlar in ord, hashtags, bilder etc som används i inlägg. En analys visar sen hur målgruppen ska segmenteras efter olika intressen, vilket innehåll
som intresserar de olika grupperna mest och hur det bör vara förpackat för att få uppmärksamhet.

2. Betala för att synas. Även ett litet inlägg på företagets Instagram-profil eller Facebook-sida behöver marknadsföras för att nå ut till de egna följarna. Då prioriteras inlägget och visas i följarnas flöden.

3. Facebook Blueprint-kurser (https://www.facebook.com/blueprint/). Det är ett bra sätt att lära sig hur marknadsföring på Facebook och Instagram fungerar. Och se vilka nya möjligheter som finns. Gratis.

Något annat som du skulle vilja dela med dig av?

Man är alltid välkommen med frågor på katarina@katarinaj.se

Tack Katarina!

Vi tackar Katarina för att hon delade med sig av sin kunskap till oss andra i gruppen!

Patrik Rosenfeld

Digitala Strateger i Sverige
Mail: patrik.rosenfeld@gmail.com
Telefon: 070-494 26 52
Min profil på LinkedIn
Digitala Strateger i Sverige på LinkedIn

Officiella samarbetspartners:

Internet-i-fokus-logo  analyticsdagarna-logo  Digitala-strategidagarna-logo3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *