Tre frågor till UX-experten Olof Bergvall

Olof Bergvall.jpgFoto: Patrik Rosenfeld

Dags för Olof Bergvall att svara på våra tre frågor! Olof är User Experience Designer på Ottoboni. De senaste åtta åren har Olof jobbat med att kartlägga och designa användarupplevelser. Främst i Danmark, men har hittat tillbaka till Malmö där han bor och arbetar idag.

Olof brinner för att designa upplevelser som förenklar vardagen och/eller gör den roligare.

Varför är UX viktigt enligt dig?

UX-området har växt explosionsartat de senaste åren och det med god anledning. För några år sedan kallade sig många av “oss” för Interaktionsdesigners, vars primära syfte var att få ett användargränssnitt att se så bra ut som möjligt. Nu har UX-området delat upp sig i flera discipliner, där många fler har inriktat sig på att överhuvudtaget lösa rätt problem och att förstå användaren. Man måste se den service vi designar som en del av en större helhet som måste hänga ihop med hela kundupplevelsen.

Appropå kundupplevelser så har många inom branschen till och med bytt ut ‘User-‘ mot ‘Customer-‘ Experience Designer. Jag tycker det är synd för jag ser en trend att företag ÄNTLIGEN börjar blicka inåt på sina egna anställda och deras upplevelser av de interna systemen. Här finns det stor potential för oss UX’are att hjälpa verksamheterna att spara mycket tid, pengar och frustration.

Hur håller du dig uppdaterad i ämnet? Finns det några experter, bloggar eller sajter du kan rekommendera att följa?

Jag är av naturen nyfiken och vill alltid lära mig något nytt. I projekt provar jag ofta en ny metod eller ett nytt verktyg. Jag snappar upp dessa verktyg och metoder via olika kanaler. Främst skulle jag nog säga nyhetsbrev från Invision, Medium och framförallt Sidebar hjälper mig att hålla mig uppdaterad, även i tider när jag har fullt upp på jobbet.

Jag som har jobbat många år i Köpenhamn har också varit bortskämd med toppenbra konferenser. ConversionBoost, Service Design Ignition eller UX-dagarna för att nämna några. Men jag samlar också inspiration från gratisseminarier som bjuds lite här och där, samt i intressegruppen UX Denmark och Web Analytics Wednesday för att nämna några.
Angående just webbanalys vill jag förresten rekommendera att signa upp för Conversionista’s nyhetsbrev. Alltid välskrivna artiklar och man blir aldrig spammad, kul också med något som är på svenska för en gångs skull.

Om du skulle ge tre bra råd runt UX, vilka skulle det bli?

Tips 1 – Gör din egen process användarvänlig: Efter att ha ägnat 8 år att göra användarens upplevelse så enkel som möjligt så har jag allt mer tittat på mina egna användares upplevelse och försöker göra den så bra som möjligt. Mina intressenter, kunder och kollegor ska ha lätt att följa med i mitt arbete, kunna samarbeta med mig och framförallt ta mina koncept vidare till nästa steg i utvecklingsarbetet så sömlöst som möjligt. Så titta på din egen process och verktyg och överväg hur du kan bjuda in till samarbete och överlämning så smidigt som möjligt.

Tips 2 – Lär dig mer om hur hjärnan fungerar: En UX’are måste veta varför vi människor gör som vi gör, det finns en hel del beteenden som faktiskt kan dras över en kam trots att vi pratar om att varje kundupplevelse är en unik resa i sig. Känner du dig vilse i djungeln så skulle jag börja med att läsa in dig på basal webb-psykologi, Natalie Nahais bok ‘Webs of Influence’ är en bra introduktion. Får man mersmak av den skulle jag rekommendera D. Kahnemans ‘Thinking Fast and Slow’, eller om man vill läsa en bra sammanfattning av den boken kan man läsa ‘Nudge’ av Thaler.

Tips 3 – TESTA: Det är fortfarande lika läskigt varje gång du ska användartesta din egen produkt. Tänk om de missförstår allt, du är ju inte helt färdig än – kanske ska vi vänta lite ändå. IGNORERA de tankarna och ge dig ut och användarvänlighetstesta så fort som möjligt. Gör det hellre smått och informellt för att kunna göra det i flera iterationer. Låt dina tester, liksom dina tjänster börja som Minimum Viable Products och gör de mer ordentliga i samma takt som din design mognar. Har du ont om tid är det dessutom lätt att välja bort en test eller två. Tänk efter både en och två gånger innan du väljer den vägen, skär hellre i någon annan del av ditt arbete. Om jag säger så här, du kommer aldrig ångra en användartest du kört, men du kommer ångra hundratals av användartester som du valt att INTE köra.

Tack Olof!

Vi tackar Olof för att han delade med sig av sin kunskap till oss andra i gruppen!

Patrik Rosenfeld

Digitala Strateger i Sverige
Mail: patrik.rosenfeld@gmail.com
Telefon: 070-494 26 52
Min profil på LinkedIn
Digitala Strateger i Sverige på LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *