Tre frågor till webbanalys-experten Elin Ekstedt på FEW

Elin-Ekstedt

”Du skulle väl inte lägga miljoner på reklam i traditionella kanaler utan att mäta effekten på försäljning eller varumärke? Varför skulle det vara annorlunda på nätet?”

Elin Ekstedt är analytiker på FEW, en av södra Sveriges största kommunikationsbyråer. Byråns erbjudande sträcker sig från strategi, analys, integrerad marknadskommunikation, filmproduktion, PR, till produktion i alla kanaler. Elin är ytterst ansvarig för bland annat analys, SEO och konverteringsoptimering.

Analysens syfte är att skapa en djupare förståelse för kundernas kommunikation, för att därefter kunna ta fram mer relevanta budskap, förbättra kundlojalitet och öka kundintäkter. Elin har arbetat med kunder som BRIO, Harald Nyborg, Enkla Elbolaget, Scandlines, Skåne Stadsmission, och Tetrapak för att nämna några.

Varför är digital analys viktigt enligt dig?

All kommunikation ska ha ett mål och den digitala analysens syfte är att se till att måluppfyllelsen blir högre. Genom att lära känna sin målgrupp bättre via digital analys kan vi nå det syftet snabbare. Det är ofta en outforskad guldgruva bestående av information om besökare, kundinsikter, produktinsikter och trender. Digital analys handlar om att samla all denna information på ett strukturerat sätt och skapa insikter som förbättrar kommunikationen.

Ta ett konkret exempel: Under en digital kampanj ökar förmodligen antalet besökare till webbplatsen, men är det kvalitativa besökare? Gör besökarna det du vill att de ska göra? Det vet du först när du satt upp mätbara mål med kampanjen och därefter faktiskt mäter. Tyvärr görs inte detta fullt ut hos de flesta svenska företag, men trenden verkar vända och fler företag har börjat inse att de borde ha mer koll på sina besökare, optimera för dem och dra uppföljningen av kampanjen hela vägen till webbplatsen. Och det är verkligen på tiden för vem har råd att lägga miljoner på digital kommunikation utan att mäta effekten på försäljning eller varumärke?

Hur håller du dig uppdaterad i ämnet?

Jag tycker att LinkedIn och Twitter är de bästa verktygen för att få de allra senaste nyheterna inom digital analys, SEO och sociala medier. På LinkedIn är jag med i en hel del intressanta grupper och jag följer även en del företag. Think with Google kan jag tipsa om att följa på LinkedIn. På Twitter följer jag bland annat DI, Search Engine Land, Resumé, dagensanalys.se och SCB.

Om du skulle ge tre bra råd runt digital analys, vilka skulle det bli?

1. För att kunna mäta rätt saker – börja med att definiera mål och gör en mätplan! Först då vet du vilken data du ska titta på.

2. Inse vikten av din webbplats, den är oftast hjärtat i all marknadsföring.

3. Fokusera på det viktigaste, analysera och leverera rekommendationer till åtgärder.

Avslutningsvis, som analytiker ska man inte nöja sig med hur situationen är just nu, man måste alltid vara nyfiken!

Du hittar Elin Ekstedt på LinkedIn här och på Twitter här.

Tack Elin!

Vi tackar Elin för att hon delade med sig av sin kunskap till oss andra i gruppen!
Patrik-Rosenfeld
Patrik Rosenfeld

Digitala Strateger i Sverige
Mail: patrik.rosenfeld@gmail.com
Telefon: 070-494 26 52
Min profil på LinkedIn
Digitala Strateger i Sverige på LinkedIn

Officiella samarbetspartners:

Internet-i-fokus-logo  analyticsdagarna-logo  Digitala-strategidagarna-logo3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *