Tre frågor till webbanalys-experten Fredrik Cederlöf

Creuna Fredrik Cederlöf

Dags för en av tungviktarna i branschen Fredrik Cederlöf på Creuna att svara på våra frågor! 🙂 Fredrik är ytterst ansvarig för Analytics & SEO på Creuna som är en av Sveriges största digitala byråer. Fredrik har bland annat arbetat med kunder som Absolut Vodka, Arla, Swedbank, ASSA ABLOY, Libresse and Libero, Electrolux, KPMG, Sony Ericsson, Folkuniversitetet, Apoteksgruppen, Sweco och Fastighetsbyrån med flera.

Varför är webbanalys viktigt enligt dig?

Fler organisationer inser nu värdet av löpande optimering och förädling av sina digitala lösningar istället för att bygga nytt vart tredje år. I takt med ökade digitala investeringar kommer parallellt krav på uppföljning om effekt och nytta. Kompetens inom analys, visualisering och datadriven utveckling kommer mot bakgrund av detta bli allt mer avgörande för fortsatta satsningar.

Hur håller du dig uppdaterad inom området webbanalys?

Då vi nyligen rekryterat 4st nya analytiker till Creuna sker kompetensöverföringen frekvent just nu. Tips, smarta verktyg och intressanta artiklar håller värmen uppe i vår Slack-kanal. Digital analys har äntligen fått ett rättvist uppsving dom senaste åren och med det även mängden information inom området. I övrigt följer jag flödet på LinkedIn där jag prenumererar på olika grupper och kända evangelister inom analys.

Finns det några experter, bloggar eller sajter du kan rekommendera att följa?

En given rekommendation är väl att läsa Brian Cliftonhttps://brianclifton.com/blog/ och Avinash Kaushikhttp://www.kaushik.net/ för fundamental analys, Simo Ahava för konkreta tips i Google Tag Managerhttp://www.simoahava.com/ samt Daniel Waisberghttp://online-behavior.com/author/daniel-waisberg för nyheter inom Google’s flora av produkter samt Craig Sullivan https://medium.com/@optimiseordie för konverteringsoptimering. Jag kan starkt rekommendera att du själv börjar blogga, gärna inom områden du tidigare inte behärskat. Missade du kursen inom grundläggande statistik på högskolan så gör http://www.matteboken.se/ till din nya startsida.

Om du skulle ge tre bra råd inom webbanalys, vilka skulle det bli?

1.  Att etablera relevanta och tydliga nyckeltal med uttalade målsättningar i relation till verksamheten är grundläggande inför vidare arbete.

2.  UX-kollegan är din nya BFF! Forma hypoteser och arbeta gemensamt med optimering, insamlade insikter samt föreslagna åtgärder.

3.  Inspirera och engagera dina närmaste medarbetare med case och utbildningar. KPI-översitteri bygger inga broar.

By the way…

Creuna söker en analytiker till sitt Göteborgskontor: http://www.creuna.se/jobb/lediga-tjanster/junior-digital-analytiker-goteborg/

Tack Fredrik!

Vi tackar Fredrik för att han delade med sig av sin kunskap till oss andra i gruppen!

Patrik Rosenfeld

Digitala Strateger i Sverige
Mail: patrik.rosenfeld@gmail.com
Telefon: 070-494 26 52
Min profil på LinkedIn
Digitala Strateger i Sverige på LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *