Tre frågor till YouTube-experten David Jurelius

Dags för YouTube och Analytics-experten David Andersson att svara på våra tre frågor till experten! David är expert inom digital mätning och analys, och framför allt Google Analytics och YouTube Analytics.

1. Varför är YouTube viktig enligt dig?

YouTube har gått från en lagrinsplats av videoinnehåll till ett av världens största community. Största webbplatsen efter Google enligt Alexa.
Oavsett hur nischad du är har du en gräddfil till en gigantisk publik. Det var det här linjär-tv förr kunde sälja in sig på, räckvidden. Räckvidden finns på YouTube, men det fina är att du kan snäva in och ändå nå massor.
YouTube funkar extremt bra för både innehållsskapare och annonsörer, speciellt inom snäva nischer med globalt fokus.

2. Hur håller du dig uppdaterad i ämnet? Finns det några experter, bloggar eller sajter du kan rekommendera att följa?

För YouTubes *sökalgoritm* är Philip Zeplin den jag litar på mest, han har mycket matnyttiga artiklar på http://novelconcept.org/
För YouTubes *rekommendationsalgoritm*, det vill säga videoförslagen som är relaterade till varje video, är Matt Gielen auktoriteten.
Läs hans två artiklar på TubeFilter:
För att förstå YouTube krävs att du själv följer duktiga innehållsskapare. Här är några förslag på olika typer av innehåll:
Therese Lindgren https://www.youtube.com/user/theresejlindgren är Sveriges mest framgångsrika YouTuber. Hon recenserar mode-, skönhets- och hälsoprodukter. Det är ett måste att ha koll på vad hon gör då hon är tongivande i Sverige. Hon har ett positivt tilltal och lever med kameran och sina följare som gör att du känner dig delaktig i hennes liv.
Jag gillar Kati Morton https://www.youtube.com/user/KatiMorton som är en terapeut som svarar på sina följares frågor om hur terapi går till, olika psykologiska besvär, hur man söker hjälp för depression och liknande. Hon har ett tydligt koncept att hon får frågor och besvarar dem i sina videos.
Wendover Productions https://www.youtube.com/user/Wendoverproductions analyserar historia, teknik, geografi i animerad form och är en annan typ av undervisande innehåll än Kati.
Storstjärnan Pewdiepie https://www.youtube.com/user/PewDiePie vet att hans publik gillar när han går över gränsen eller på olika sätt kommenterar saker inom internetcommunityt, memes, bråk. Oavsett vad man tycker om honom är han en global trendsättare. Han har skapat dagligt innehåll i flera år och det jag mest är imponerad av är att han lyckas fortsatt skapa, låt oss kalla det “intressant”, innehåll utan att göra mig som följare uttråkad.

3. Om du skulle ge tre bra råd runt YouTube, vilka skulle det bli?

Personlighet först
Ofta är innehållets ämne lite av en bisats. Det finns flera som gör liknande innehåll, du utmärker dig genom din personlighet. Många tittar på Therese Lindgren inte för sminktips utan för att hon är en härlig person.
Lyssna på dina följare
Följarna är din bas. Gillar dina följare ditt innehåll, kommer du belönas på YouTube och ditt innehåll kommer exponeras även för dem som ännu inte följer dig. När du väl hittat ett koncept som dina följare gillar, då är du hemma.
Om du börjar göra innehåll följarna inte gillar, då kommer det straffa sig via YouTubes rekommendationsalgoritm. Man kan säga att när du publicerar något är det följarna som “sätter tonen” för om ditt nya innehåll är bra. Om de ogillar kommer YouTube inte visa upp det för andra och då kommer det i regel inte rekommenderas.
Det är på gott och ont. Vill du expandera till annat innehåll kan det vara så att du behöver skapa en alternativ kanal, för dina följare förväntar sig en viss typ av innehåll och kan bli besvikna om du viker av alltför mycket.
Var konsekvent
Filip och Fredrik publicerar sin podcast på torsdagar och då vet deras följare att “yes, nu är det en ny podd på torsdag!”. Detsamma gäller på YouTube. Var konsekvent med ditt schema. Om det är varje dag, varje vecka, en gång i månaden, varannan vecka – det kvittar, men kommunicera till dina följare och lev upp till det löftet. Även om du inte är supernöjd med innehållet så är det ofta bättre att publicera _nånting_ enligt schemat än att hoppa över.

Något annat du skulle vilja dela med dig av?

I all typ av analys är det viktigt att förstå processen kring det som analyseras. Gör du sökmotoroptimering – skapa en webbplats och skriv innehåll. Försök få det att ranka på Google.

Vill du analysera YouTube – skapa en egen kanal, gör egna videor, förstå hur det är att göra video. Det är det jag har gjort och jag tror det gör att jag kan ge bättre råd och analyser.

Lite mer om David:
Han hjälper sin kompis med YouTube-kanalen Fun Fun Function https://www.youtube.com/channel/UCO1cgjhGzsSYb1rsB4bFe4Q och har nyligen startat sin egen kanal inom analys Data David https://www.youtube.com/channel/UC0TQC6ZPNm23dU6ecc5x0Gg för att förstå produktionsprocessen och community building-aspekten av YouTube.

Vi tackar David för att han delade med sig av sin kunskap till oss andra i gruppen!

Patrik Rosenfeld

Digitala Strateger i Sverige
Mail: patrik.rosenfeld@gmail.com
Telefon: 070-494 26 52
Min profil på LinkedIn
Digitala Strateger i Sverige på LinkedIn

Officiella samarbetspartners:

  analyticsdagarna-logo  Digitala-strategidagarna-logo3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *