Tre frågor till YouTube-experten Stefan Hallgren

Dags för YouTube-experten Stefan Hallgren att svara på våra tre frågor! Stefan har en lång och välmeriterad bakgrund som YouTube-expert och jobbar bland annat med Joakim Lundell (Jocke & Jonna) som har totalt 2 miljoner följare i sina sociala kanaler och 25-30 miljoner visningar i månaden i Sverige. Ninetone Group som Stefan jobbar för är ett artist- och influencer-management, ett musik/skivbolag och även Youtube certifierad partner på enterprise-nivå med många kända YouTubers och artister i stallet.

Varför är YouTube viktigt enligt dig?

-Plattformen är en ny nationslös, global infrastruktur för knyta samma kulturer och människor och har på många sätt redan förändrat världen. Som kommersiellt verktyg är den också oerhört intressant. Youtube med associerade tjänster, är världens tekniskt mest kvalificerade ekosystem för att publicera, distribuera och kapitalisera på rörligt innehåll för vem som helst. -Gratis. En nybörjare som skapar sitt första Youtubekonto får omedelbart världens mest muskulösa och algoritm-stinna Big Data-maskin och distributionskanal i händerna. Tillsammans med Adwords, Adsense och Analytics utgör Youtube en plattform som helst enkelt inte har någon konkurrent idag. Men, att “börja med Youtube” är ingen garanti för framgång på något sätt. Youtube i sig gör absolut ingenting för ditt innehåll om innehållet inte är attraktivt. Utfallet är helt avhängigt arbetsinsats och talang, d.v.s. höjden och efterfrågan på idén, utformningen av innehållet och kompetensen runt hur man utnyttjar de inneboende tekniska möjligheterna.

Hur håller du dig uppdaterad i ämnet? Finns det några experter, bloggar eller sajter du kan rekommendera att följa?

Nu kommer jag att vara lite tråkig här, men sanningen är helt enkelt att Google och Youtube som källa är ojämförligt bäst på att utbilda sina kreatörer eller den business som vill avancera och satsa på allvar. Deras Youtube Creator Academy (kurser för innehållsskapare) FUNGERAR helt enkelt.

Om man inte vill lägga den tiden eller göra den investeringen inhouse så kan man kontakta en Youtube Enterprise Partner som jag t.ex. arbetar på. (www.ninetonegroup.com) Vi som arbetar i ett sådant företag har tagit alla kurser och sedan även tagit de certifikat som krävs för att få hantera Youtubes enterprise-verktyg på backend-nivå. (Content ID, DRM, Music Partner CMS, Roll-up tools, Affiiate Account tools m.m.)

Youtube Enterprise Partners är certifierade och av Google högutbildade experter på alla delar och aspekter av plattformen. Från hur man skapar populärt innehåll och hur man bäst utformar sina videor, till rättighetshantering, community strikes, lösning av ägandekonflikter o.s.v. Youtube Enterprise Partners har också kallats “MCN:s”, (Multi Channel Networks.) I samråd med en sådan partner, kan man diskutera sina mål, sina syften och sin kanals framtid och även lägga in sin kanal under en avtalad period för skötsel, uppdrivning och/eller förvaltning.

Men så här: om jag vore nybörjare så skulle jag kasta mig över allt som Google och Youtube själva producerar, plugga allt som finns i ett par månader och sedan börja gasa. Det är en fråga om ambition och arbete. Alla kan tillskansa sig den här kunskapen om de är tillräckligt ambitiösa och Youtube Creator Academy är en fantastisk startpunkt.

Min egen omvärldsbevakning, förutom den förhandsinfo jag får från Google via vår partner manager, består i att jag ser oerhörda mängder YT-videor för att kolla vilken typ av innehåll som trendar och växer. Det ändras ganska snabbt i cykler om sex månader. Innehållet mognar tillsammans med sin publik. Idag går innehållet mer och mer mot edutainment, personligare “vloggar” och vuxnare ämnen. Sådant som pranks, virala korta fenomen och söta djurvideos hörde mer 2013 till. Något som var stort 2015 kan vara stendött 2017 så min Business Intelligence måste ske i realtid.

Om du skulle ge tre bra råd runt YouTube, vilka skulle det bli?

  1. Fokusera på att ditt innehåll ska engagera så mycket att du själv skulle avsätta en fredagskväll hemma i soffan för att se det. Oavsett ämne. Är det en utbildning i internpolicy? -Gör den underhållande. Är det en video för att visa hur man sätter ihop en Volvo? -Gör den underhållande. Så här: vet du inte vad du ska göra, hitta en YouTuber med 10 miljoner tittare i månaden och fråga dig själv varför du bara har 100 tittare. Vad skiljer er åt? Vad behöver du göra? Det är en jättebra metod. Hitta din grej. Kopiera järnet. Sno idéer. Titta på något som är populärt och gör likadant. Det är du som måste ändra dig och följa marknaden, inte tvärtom.
  2. Förstå att Youtube INTE är ytterligare en envägs distributionskanal av budskap, utan en lustdriven relationskanal för interaktion. Alla måste trä huvudet över det faktumet om de vill klara steget över till social marketing, eller så kommer deras business att dö.
    Man kan alltså inte betrakta Youtube som en ersättare för satellitkanaler, tidningar eller gamla TV-nätverk. Youtube bygger på relationer och att innehållet presenteras “non-intrusive”. Hela Youtubegrejen bygger på att “människor följer människor” i stället för “människor följer varumärken”. Den nya Youtube-publiken följer personer, de som kallas “influencers” och det är genom dem man nu kan kanalisera sitt varumärke eller erbjudande. Varumärkesrelationer håller på att ersättas av innehålls, funktions- och egenskapsrelationer och användarna tyr sig till ärliga influencers i stället för reklambyrå-producerade låtsas-tilltal.
  3. Är du stor och har budget: Anställ proffs ur de kreativa näringarna för att bygga din närvaro på Youtube. -Inte för att ditt innehåll ska se ut som på TV (för det ska det inte), utan för att hitta ditt tilltal och en metod att producera mycket och intressant rörlig bild ofta inuti företaget.

Något annat du skulle vilja dela med dig av?

Powertipset är att lyfta blicken från tekniken. Många alltför stora företag börjar i fel ände och säger “Hm, hur ska nisse på marknad lära sig ställa in kameran för bra bild och hur får jag det att inte eka så mycket när jag spelar in?”

En stor koncern eller ett seriöst företag som menar allvar får inte stanna på den nivån. Tänk i stället strategi direkt, som i “Hur ska jag snabbt överge mina gamla marknadsföringsvanor och fördela om 75% av min marknadsbudget för att skapa konvertering där den nya publiken befinner sig?” För att svara på den frågan, så behövs just de Youtube Enterprise Partners jag nämnde i början, eller andra som lagt några tusen timmar på att lära sig de nya plattformarna. Sedan, kan man välja metod och skapa processer inuti företaget.

Tyvärr, som med alla stora skiften i konsument- marknadsföringsbeteenden, så kommer de här rörelserna att tvinga många äldre, stora företag att göra stora inre omorganisationer för att bli mer agila och snabbfotade. De måste också vänja sig vid att inte själva kunna bestämma vad deras kunder ska tycka om dem på samma sätt som förr.

Ett företag idag kan inte SÄGA till marknaden vad de är utan måste bevisa det genom att VARA det och låta det bli transparent synligt på de nya sociala plattformarna. Eran av att skapa och kontrollera sin egen marknad och sin image är över. Nu är det kunderna som bestämmer helt och hållet. (Hoppas läsarna förstår skillnaden i det jag talar om) 😀

Lite mer om Stefan:

Stefan är Youtube Operations & Talent Manager Ninetone Group AB.
Ninetone Group är ett artist- och influencer-management, ett musik/skivbolag och även Youtube certifierad partner på enterprise-nivå. Det sistnämnda ger rättigheter att samla, administrera, drifta och driva upp små och stora influencers eller företags Youtubekanaler under det egna enterprise-kontot, samt jobba med musikrättigheter, sköta copyright-frågor, få fördjupade analysverktyg och mycket mycket annat. Vi är “Youtubes trädgårdsmästare” och affärsutvecklare brukar jag säga.

Några av de vi arbetar med: Joakim Lundell (Jocke & Jonna), Tova Helgesson, Samir Badran, Tommy Nilsson, Gustav & Johanna, Grannen Alex, Nassim Al Fakir, Laxton Spökjägarna, Arrhult m.fl. Vi arbetar på lite annorlunda sätt än t.ex. Splay och United Screens genom att vi väljer ut ett fåtal influencers och fokuserar mer på var och en, än samlar ihop flera hundra kanaler för att skapa annonsmassa.

Vi skapar kommersiella ekosystem runt respektive influencer, ganska likt ett idrottsmanagement faktiskt. Vårt huvudfokus är management och karriärutveckling oavsett plattform. Genom att syndikera våra klienters räckvidd från sociala medier skapar vi underhållningsprodukter som passar deras profil. Det kan t.ex. röra sig om musiksinglar, egna TV-serier i vanliga TV-nätverk, böcker, reklamsamarbeten, egna produktlinjer eller turnéer. Allt utgår från influencerns egna räckvidd i sociala kanaler vilka vi också hjälper till att sköta och bygga.

En av de vi arbetar med, Joakim Lundell, har totalt 2 miljoner följare i sina sociala kanaler och 25-30 miljoner visningar i månaden i Sverige. En sådan stark personlighet med den kreativa verktygslåda och den räckvidden han har, går att göra jättemycket spännande med.
Med de andra artister och influencers vi också har i företaget, så samlar det ihop till ett superbra ekosystem att bygga olika affärsformat på. (Helst helt nya affärsmodeller som ingen gjort förr.) Det är en sak som jag tycker är lite märklig, många stora , gamla mediahus försöker närma sig de här nya plattformarna som om vi vore kvar i 1900-talet. Det funkar inte. Vi står ju med ny publik, nya plattformar, nya konsumentbeteenden och därmed helt ny media- och affärslogik. Precis i den skärningspunkten arbetar Ninetone med allt vi gör. Vi lägger absolut ingen energi på att förändra en gammal bransch. Vi bygger en ny bredvid. Det blir enklast så.

Tack Stefan!

Vi tackar Stefan för att han delade med sig av sin kunskap till oss andra i gruppen!

Patrik Rosenfeld

Digitala Strateger i Sverige
Mail: patrik.rosenfeld@gmail.com
Telefon: 070-494 26 52
Min profil på LinkedIn
Digitala Strateger i Sverige på LinkedIn

Officiella samarbetspartners:

Internet-i-fokus-logo  analyticsdagarna-logo  Digitala-strategidagarna-logo3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *